Feedback & Media

Artikel van Jongerenwerker Jonathan van Hout “Het belang van de jongere staat altijd voorop”, 12 augustus 2020
voorop/https://www.gemertsnieuwsblad.nl/2020/08/jongerenwerker-jonathan-van-hout-het-belang-van-de-jongere-staat-altijd-voorop/

“Ook op middelbare scholen komt het jongerenwerk langs. Om – al dan niet op verzoek van de school – over typische jongerenthema’s als drugs te praten, maar andere maatschappelijke onderwerpen komen eveneens aan de orde. Zo bezoekt Jonathan regelmatig met ervaringsdeskundige Tess van Schijndel derde klassen om over armoede te praten. “Als je iemand hebt die het zelf heeft meegemaakt, maakt dat het verhaal natuurlijk een stuk interessanter. We denken dat het goed is dit soort thema’s in de klas bespreekbaar te maken.”

 Projectlessen bij het Commanderij College in Gemert, 2019

Feedback van Frank Klessens, coördinator Kernteam Leerjaar 3, Commanderij College Gemert (2019)

Tess van Schijndel heeft als ervaringsdeskundige binnen het project “cashen” een bijzondere indruk achtergelaten op onze leerlingen. De leerlingen wisten niet goed wat ze konden verwachten bij binnenkomst en natuurlijk hadden ze allemaal de vooroordelen dat je alleen in de schuldsanering komt als je aan de drank of de drugs zit of gezeten hebt.

Tess heeft d.m.v. de keuzes die ze in haar leven heeft gemaakt en door pech en toeval de leerlingen laten ervaren (de leerlingen moesten eerst zelf een keuze maken) dat het dus niet zo zwart/ wit is als dat sommige mensen denken. De leerlingen bleven vragen stellen en Tess beantwoorde ze ook allemaal.

Nadat er eerst over het financiële stukje veel vragen gesteld werden waren er ook leerlingen bij die steeds meer wilde weten over de vriendenkring en het sociale isolement waarin je terecht komt. Hieraan hadden ze nl. nog nooit gedacht. Tess is een open en zeer transparante persoonlijkheid waarmee je gemakkelijk contact maakt, waardoor de leerlingen ook de lastige vragen durfde te stellen

Ook voor ons als docenten blijft het interessant om te ervaren hoe leerlingen over deze zaken denken. Door het gesprek en de manier waarop de les vormgegeven werd, wordt de taboesfeer om over dit onderwerp te praten drempelloos. Je merkt dat er leerlingen zijn die met allerlei verhalen komen over eigen ervaringen wat je van te voren niet wist. Doordat Tess het op deze manier brengt kan er op een veilige en respectvolle manier aandacht gegeven worden aan het probleem armoede. De leerlingen maar ook de docenten zijn er zeker “rijker” van geworden. Een vervolg in welke vorm dan ook zou mooi zijn.

Projectlessen bij het Commanderij College in Gemert, 2017

Feedback van Dhr. Hans Pastoor, Teamleider VWO 2-3 Commanderij College Gemert (2018)

Het doel van de projectlessen van Tess was van het begin van de samenwerking duidelijk: hoe kun je in de situatie belanden waar zij in is gekomen? En wat zijn de gevolgen van minder inkomsten? Haar levenservaringen presenteert ze als een opeenvolging van keuzes die ze heeft gemaakt. Zij is heel open en eerlijk over haar levenservaringen en neemt jongeren daarbij geboeid mee.

Leerlingen zie je soms gespannen kijken vanwege de echtheid van haar verhaal en soms reageren ze met verbazing op haar ervaringen. Wat opvallend is, is dat regelmatig na afloop van een projectles leerlingen zo gegrepen zijn door haar verhaal, dat ze het nog niet kunnen loslaten en graag nog met haar in gesprek willen gaan.

Tess reageert altijd positief en begripvol op vragen van leerlingen. Die vragen zijn soms best persoonlijk naar haar toe. Ze stelt zich kwetsbaar op en telkens weer weet zij door haar open houding de vraag vanuit haarzelf te beantwoorden.

Vooral voor leerlingen maar ook soms voor docenten zijn haar lessen een eyeopener.

Wat ik persoonlijk geweldig vind, is dat zij de situatie waar ze in terecht is gekomen heeft weten te keren. Met een enorme motivatie heeft Tess bijna een studie afgerond, waarmee ze anderen die in vergelijkbare situaties zijn terechtgekomen kan gaan ondersteunen.

Persbericht van gemeente Gemert-Bakel, 13 april 2018.
Interview met Tess van Schijndel
“je hoeft je niet te schamen”
http://www.omroepcentraal.nl/ervaring-met-armoede-je-hoeft-je-niet-te-schamen/

Armoedeconferentie Gemert-Bakel, 18 oktober 2016.
Tess van Schijndel geïnterviewd als ervaringsdeskundige (zie 9:10)
https://youtu.be/gNJSVALe9Gs